Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A harcsázás taktikája

A harcsázás taktikájaMivel az eredménnyességünk alapvező feltételei az információink naprakészsége, és horgászat közben a magasfokú koncentráció, ezért nem mindegy, hogy miképpen szervezzük meg az információ szerzést és a napi beosztásunkat.Nem jó taktika a harcsahorgászat végkimerülésig való erőltetése. Álmosan, fáradtan a nagyon jelentős, de apró jelek többségét nem vesszük észre, nem leszünk elég gyorsak a szükséges hely és harcsahorgász módszer változtatásokhoz, és ezzel ígéretes helyzetek sorát hagyjuk ki.Sokkal eredményesebbek lehetünk, ha szánunk elég időt a pihenésre, és csak a nyerő órákat töltjük a vízen, de akkor minden érzékünk 100%-osan élesítve, aktívan és intenzíven vallatjuk a partot.Gyakori taktikai hiba, ha nem hiszünk a saját szemünknek. Vagyis, ha látunk valamit (mondjuk egy rablást) akkor az 100%-os bizonyíték arra, hogy a környékben harcsa van akkor is, ha egy-két órás eredménytelen kísérletezés után már azt gondolnánk, hogy talán nem is láttuk jól. Bármit, akár csak 5-10 darab, gombostűfejnyi buborékot észlelünk gyanús és alkalmas helyen, akkor azt érdeme szerint értékeljük, és abból következően cselekedjünk!Ugyanígy az ellenkezőjét is, ha hosszú ideig nem találunk semmi nyomot, érdeme szerint értékeljük, és keressünk valami érdekesebb elfoglaltságot, mielőtt ráununk az egészre úgy, ahogy van.Amit most leírtam, az látszólag magától értetődő dolog, de a gyakorlat azt bizonyítja, hogy gyakran hajlamos az ember mégsem eszerint cselekedni.


„Fürge Nyíl”- barátommal egy estét betöltő program lenne elmesélni azokat az eseteket, amikor határozott jeleket láttunk, de nem tartott ki a türelmünk a szükséges ideig, aminek következtében a megtalált harcsáink mások szákjait díszítették egy-két óra, vagy egy-két nap múlva.
Vagy az ellenkezője, amikor 30-40 eredménytelen horgászat után is napi 16 órában vallattam a vizet, mintha még bármiféle esély lehetne. Ezt a 30-40 napos eredménytelenséget nem mindenki fanatizmusa bírja ki csömör nélkül!

Az információszerzés jó megszervezése, talán még fontosabb!Azokon a vizeken, ahol rendszeresen horgászunk,

kapcsolatot érdemes

kiépíteni olyan személlyel, aki sokat, vagy rendszeresen

a vízen van és sok

információval szolgálhat.

Több szem többet lát – alapon az is sokat segíthet nekünk, ha több harcsás ismerősünk maga is beszámol jó harcsás helyekről.

A helyileg eredményes módszerekről, az ottani harcsák szokásairól, a vízfenék adottságairól így tudhatunk meg egyszerűen, gyorsan sokat. Mire magunktól rájönnénk a „finomságokra” (márpedig, ettől „döglik a légy”!), addigra már csak a következő szezonban használhatnánk fel a tapasztalatainkat, lemaradnánk a dolgok derekáról.

Fontos részlet a készültség foka!Az eredményességet gyakran befolyásoló tényező a harcsa horgászatában (mint a honvédelemben is) a „harckészültség” minél magasabb szintű fenntartása!(Jó néhány „velejéig fertőzött” harcsás ismerősöm van, akinek a kocsijában széria felszerelésnek számít a pergető bot és a mű csalis doboz!)


Fontos az is, hogy ne akkor kezdjük neki a harcsázó szerelések elkészítésének és piócák hajkurászásának a horgászboltokban, amikor megkaptuk a telefont, hogy X helyen forognak a harcsák. Így, mire odaérünk, meg kell elégednünk szép harcsatörténetekkel, mert ez a késedelem, az esetek többségében az események lényegéről való végleges lemaradásunkat jelenti.

Harcsa csalikkal is készüljünk fel!

A piócákat hűvös, sötét helyen hetekig el lehet tartani.( A nadály kényesebb és megeszi a piócát!) Igaz, közben veszítenek kövérségükből, ezért a készletezést sem érdemes túlzásba vinni.A tárolásukhoz megfelel egy 10-12 literes jól záródó műanyag vödör (falfestékes), aminek a tetejére felforrósított szeggel apró lyukakat égetünk (amin a piócák nem férnek ki!).Két-három liter, tiszta hidegvíz elég nekik. Eleinte többször, 1-2 naponta lecseréljük. Ha a béltartalmuk kiürült, hideg sötét helyen hetekig frissítés nélkül is ellesz 20-30 darab.