Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csomók

Clinch-csomó

clinch.jpg

Talán a legismertebb csomózási technika. Forgókapcsok, füles horgok, egyáltalán minden kiegészítő, melynek füle van lehetőséget ad arra, hogy ezt a technikát használjuk. Strapabíró, erős kötés, gyakran alkalmazzuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupla végcsomó

duplav-e9g.gif

Szerelékek, előkék végcsomója, segítségével fület képezünk a zsinór végén. Mindenképpen duplán érdemes kötni, így strapabíróbb lesz. Ebbe a fülbe aztán akaszthatunk karabínert, hurkolhatjuk forgókapocsra, műcsalira.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horogkötés 1.

horog1.jpg

Elmondhatjuk, hogy a szerelék legkritikusabb része a lapkás horgok megkötése, sokszor ezen múlik, elveszítjük-e a megakasztott nagyobb halat. Lapkás horgokat köthetünk fel tehát ezzel a csomóval. Kezdők számára leginkább ezen horgok rögzítése jelent problémát, ám ezen kötés megtanulása egyszerű, stabilan rögzíthetjük vele a horgokat a zsinór végén. 

 

 

 

Horogkötés 2.
horog2.gif


Füles horgainkat nem csak Clinch csomóval rögzíthetjük. Másik - és némileg jobb - megoldás, ha hasonlóképpen rögzítjük a zsinórra, mint a lapkás horgokat. Kicsit bonyolultabb csomó, de megtanulni ezt sem ördöngösség.
 

 

 

 

Rapala kötés
rapala.gif


Kényes feladat a wobblerek rögzítése. Több kritériumnak kell megfelelni ebben az esetben: legyen stabil a kötés, de mégse akadályozza a wobbler mozgását, mert ez "megölheti" a műcsali képességeit. A Rapala-kötés tökéletes megoldás erre a problémára. A laza hurokban a wobbler jól veret, ám a csomó mégis rendkívül erős.
 

 

 


 

 

Tűcsomó
t-fbcsom-f3.gif


Speciális kötés, pl. a műlegyező zsinór végére köthető az előke ezzel a módszerrel.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palomar csomó

palomar.gif

Könnyű, gyors kötés, külföldön gyakorta kötik pl. a műlegyeket a zsinór végére, de tengeri horgászatnál is alkalmazzák. Nálunk ritkán használják, inkább nagyobb méretű horgok esetében célszerű alkalmazni.
 

 

 

 

 


 

 

 

 

Hármascsomó
harmascsomo.jpg


A Clinch csomó egyik változata, melynél duplán fűzzük át a zsinórt a fülön. Érdemes ezt alkalmazni pl. forgókapcsoknál, ezzel igen strapabíróvá téve a szereléket.
 

 

 

WF csomó

wfcsom-f3.gif

Nálunk igen ritkán használt kötés, nagyon erős, szinte széttéphetetlen csomó. Érdemes ezt használni nagyobb villantóknál, erősebb szerelékeknél, ahol nélkülözhetetlen a csomók megfelelő stabilitása.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 Archívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Statisztika

Online: 2
Összes: 426004
Hónap: 3491
Nap: 102